TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

2021-10-25 13:14:42         来源:风景园林网     浏览次数:
咪乐|直播|收费视频 客体包括三个方面,即自愿参与公共事务治理,理性表达,合理监督的权利;对公共决策产生实质影响的权利;获得及时反馈的权利。

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

森林馆 The Forest Pavilion ©Rungkit Charoenwat

  项目概况

  INTRODUCTION

  森林馆目前是泰国知名项目芳林城市(The Forestias)的售楼处,未来将改造成居住社交的中心,人们在这里共享欢乐时光。森林馆还作为通往广阔城市森林的门户,为人们带来欢乐。该项目的特色有5米高的瀑布、倒影池、阶梯式水景、活动草坪、圆形剧场、自然步道和空中步道。带有蝴蝶屋顶的泰式馆象征着文化与自然的融合。

  The Forest Pavilion currently functions as The Forestias sales gallery, and will be converted into a hub of residence society for sharing joyful moments. It also serves as gateway to the broad urban forest, which supports human delight. The project features 5m-tall waterfall, reflecting pond, stepped water feature, event lawn, amphitheater, nature walk and skywalks. The Thai style pavilion with butterfly roof symbolizes mixture of culture and nature.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

森林馆在芳林城市中的具体位置 Location of Forest Pavilion in The Forestias ©TK Studio


TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

总平面图 Master Plan ©TK Studio

  设计理念

  DESIGN IDEAS

  本次设计的景观概念包括三个目标:种植与自然共生的未来,沉浸于自由荒野,平衡人类活动和城市森林的生长——通过将刻板的场馆形式转变为中央森林的自然自由形态。

  The landscape concept embraces three objectives: planting the future of symbiosis with nature, immersing the wilderness, and balancing human activities and the growth of urban forest – by transforming rigid form of pavilion into the natural freeform of central forest.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

森林馆设计概念图 Concept diagram of Forest Pavilion ©TK Studio

  通过精心研究各种森林场景的视觉效果,营造出宁静如画的景观效果。多层景观设计将功能空间实现最大化,同时将重点放在其余的自然软景观上。在大自然的力量下,森林会持续生长,让所有使用者都沉浸在茂盛的森林和自然、多种生态系统和当地的生物多样性中。

  Visual effect has been carefully studied for variety of forest scenes, resulting tranquil picturesque landscape. The multi-layering landscape design maximizes the functional spaces, while putting the spotlight on the remaining natural softscape. Under the power of nature, the forest will continue to grow so that all users will be immersed with a sense of thriving forest and nature, various ecosystems and local biodiversity.

  实施了可持续场地认证(SITES)、WELL 建筑标准、绿色建筑评估体系(LEED)国际标准。游客将在城市肌理中享受全新的自然生活体验,可持续设计与高品质现代生活方式相结合。

International standards of SITES, WELL, and LEED were implemented. Visitors will enjoy a refreshing living experience with nature among the urban fabric, which integrated sustainable design with high-quality modern lifestyle.

  场地特征与分析

  SITE CHARACTER & ANALYSIS

  森林场馆的场地相对平整。考虑到现有的粘土和贫瘠的排水土壤,精心挑选了植物物种,以确保它们能够成功茁壮成长。应用了一些设计措施来解决场地限制问题——包括选育种植耐洪和耐水植物;为植物树坑设计有效的排水系统;将一些树种植在护堤上,使其根球高于地下水位。

  The site of the Forest Pavilion is relatively flat. With the existing clayey and poor drain soil, plant species has been meticulously selected to ensure that they will thrive successfully. Several design measures have been applied to tackle the site constraints—including flood and water tolerant plants, and tree pits have been designed with effective sub-drain system; and some tree have been planted on berms to raise their root balls above the water table.

  参考场地边界和景观标高等影响因素,在场地内种植了茂密的植被,最大限度保护森林场馆内的隐私。

  Dense vegetation along the site boundary and landscape elevation has been incorporated to maximize the privacy within the Forest Pavilion.

 

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

森林馆剖面图:茂密植被与景观高程结合,保护场地内隐私 Sections of Forest Pavilion: Dense vegetation and landscape elevation are employed to protect privacy ©TK Studio

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

选择183种本土物种和23258株树苗组成宫胁生态林,提供丰富的生物多样性和更高的隐私。A mix of 183 indigenous species and 23,258 saplings are selected for creating Miyawaki eco forest, with dense layering canopy for greater biodiversity and higher privacy for all users. ©Rungkit Charoenwat

  设计标准与概念

  DESIGN CRITERIA & CONCEPT

  森林馆,外形为标志性的泰式凉亭(Sala Thai)形和蝴蝶屋顶结构,象征当地文化与自然的融合。建筑的形式被简化,并转化为中央森林的自然自由形态。因此,结合广场、水景和开阔的草坪等景观元素,体现了建筑的简约理念,以松散的森林形态,实现建筑与景观设计的无缝流动。自然而然,这座蝴蝶形建筑破茧而出焕发无限生机。

  The iconic Forest Pavilion with the shape of Sala Thai (Thai style pavilion) and butterfly roof structure represents the mixture of local culture and nature. The form of architecture has been simplified and transformed into the natural freeform of the central forest. Therefore, landscape elements, such as plaza, water feature, open lawn, reflect the idea of simplification of architecture to the loose form of forest, resulting a seamless flow of design between architecture and landscape. Subsequently, the butterfly-shaped building will be brought to life.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

泰国风格展馆和蝴蝶屋顶结构的标志性建筑代表了当地文化和自然的融合。The iconic building with the shape of Thai style pavilion and butterfly roof structure represents the mixture of local culture and nature. ©Rungkit Charoenwat

  销售期结束后,森林馆将改造成居住区的社区中心,并成为公众展示中心。人行天桥系统将实施分隔的交通和安全管控。

  After the sales period, the Forest Pavilion will be will be converted into a hub of residence society and an exhibition center for the public. Separated circulations and security control will be implemented with skywalks systems.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

空中步行天桥系统,分离私人住宅和公共场所,可欣赏森林馆的全景,并俯瞰中央森林。Separated skywalk systems for private residences and public are designed for enjoying a broad view of the Forest Pavilion and overlook to the central forest. ©Rungkit Charoenwat

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

森林馆被生态森林环绕,游客可以从地面步行道和天桥上享受宜人的森林氛围。The Forest Pavilion is surrounded by eco forest. Visitors can enjoy pleasant forest atmosphere both from ground level walkway and the refreshing skywalk. ©Rungkit Charoenwat

  景观设计理念包含三个目标:种植与自然共生的未来,沉浸自由荒野中,平衡人类活动和城市森林的发展。这个充满活力的景观是生活的天堂,居民将成为这个不断演变的生态系统的一部分,他们与自然过程建立紧密的联系,并因此获得森林生长的难忘的切身经历。

  The landscape design concept embraces three objectives: planting the future of symbiosis with nature, immersing the wilderness, and balancing the human activities and the growth of an urban forest. This dynamic landscape is a living paradise, where residents will become part of this evolving ecosystem, and they will have intimate connections with natural processes and memorable experience of the forest growth first-hand.

  景观设计与规划

  LANDSCAPE DESIGN & PROGRAMMES

  游客到达森林馆后,会从树冠广场进入,或是乘电动汽车到达广场。落客广场有着特殊的路面设计,当游客进入时,可以看到路面上印有叶子形状的瓷砖,它们代表特色树的落叶——遍地散落着,并与背景的标志性建筑共同象征通往城市森林的门户。建筑的南翼将用作接待大厅和行政区域;而北翼将用作展示单元。

  As visitors arrive the Forest Pavilion, they will come in at the canopy tree plaza or reach the parking area with EV charging stations. When they enter the grand drop off plaza, visitors can see the special pavement design of leaves-shaped tiles imprinted on the plaza pavement, which represent the falling leaves from the feature trees—scattered and mark the threshold to the urban forest, with the background of the iconic building. The south wing will be used as reception lobby and administration; while the north wing will be used as show units.

  展示单元为三层楼,从室内房间到室外景观,视觉效果都经过仔细研究,以确保上下移动时呈现不同的森林景观。

  在一楼,可以看到许多树干矗立在垂直的水景中,营造出舒缓的景观。

  在二楼,游客将看到瀑布特征的顶部,营造出宜人的城市森林氛围。

  在三楼,游客将能够欣赏到茂密、郁郁葱葱的绿色华盖般树冠,视觉屏障则确保附近住宅的隐私。

  此外,5米高的瀑布景观和森林种植为展示单位创造了宜人的背景,并屏蔽了后面的住宅通道,形成了一片宁静如画的风景。

  For the 3-storey of show units, the visual effects have been carefully studied from indoor rooms to outdoor landscape to ensure the views of varying forest scenes as they move up or down the floors.

  On the ground floor, many tree trunks standing among the vertical water feature will be seen, creating a soothing landscape scenery.

  On the second floor, visitors will see the top of the waterfall feature for a pleasant vibe of urban forest.

  On the third floor, visitors will be able to enjoy the dense, lush green canopies, while the visual barrier will ensure the privacy of the residences adjacent to the site.

  Moreover, a 5 meters tall waterfall feature and the forest planting create a pleasant backdrop for the show units and screen out the residence pathway behind, resulting a tranquil picturesque landscape.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

森林展馆是通往芳林城市更大绿色区域的入口,提供了体验与自然共存的原型的机会。它将成为一个分享快乐时刻的社区中心。The Forest Pavilion is the entrance gateway to the greater green areas of The Forestias, providing opportunities to experience the prototype of living with nature. It will be a hub of residence society for sharing of joyful moments. ©Rungkit Charoenwat

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

森林馆的景观设计将刻板的建筑格网形式转化为自然形式,并使之软化。与植物相结合的曲线台阶将带领游客进入多功能草坪和森林。Landscape design of Forest Pavilion is to transform and soften the rigid form of architectural grid into natural form. The curvilinear steps integrated with plants will lead visitors into the multipurpose lawn and the forest. ©Rungkit Charoenwat

  当游客走向开放草坪区边的有机自然景观时,环境气氛会发生改变,不再是硬邦邦的人造展示建筑。特色鲜明的梯形石头形成简化的建筑样式,堆叠排列为座位、小径和水景的各种组合。在活动草坪旁,水从出水口流向水景台阶。在较低的台阶区域安装了小型喷泉,为孩子们打造了一个水上游乐广场。成堆的水景台阶逐渐向草坪散去,营造出活动草坪上水流飞溅的错觉。

  The atmosphere changed from the rigid, manmade show units building as visitors walk towards the organic, natural landscape near the open lawn area. The signature trapezium unit of stones come from the simplified form of architecture, which will be stacked and arrayed as various combinations of seating areas, paths, and water features. Next to the event lawn, water flows from the water outlets to the stacking of water feature steps. Small water fountain jets have been installed at the lower step area to create a water play plaza for children. Stacks of water feature steps gradually scatter towards the lawn, creating the illusion of water flow and splash on the event lawn.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

座位、小径和水景的各种组合 various combinations of seating areas, paths, and water features ©Rungkit Charoenwat

  项目整合并鼓励游客通过直接和间接的联系接触大自然。室外景观设计支持各项功能,在郁郁葱葱的植物和瀑布等宜人水景中融入大自然。景观和种植被设计为可持续的系统,相互支持,游客在此可以享受大自然中的乐趣。

  The project integrates and encourages visitors to access to nature through direct and indirect connection. The outdoor landscape has been designed to support functions, which will set in nature among lush planting design, and pleasant water features such as the waterfall. The landscape and planting are designed as sustainable systems to support each other, so the visitors can enjoy being in nature.

  玻璃幕墙建筑可以为人们提供从森林馆向外眺望自然全景。自然将映射在玻璃幕墙建筑上,实现室内外空间的无缝连接。同时,建筑的玻璃覆层允许充足的自然光照耀进森林馆的大部分空间。

The glass cladded building will provide panoramic nature views looking out from the Forest Pavilion building. Nature will be reflected on the glass cladded building, seamlessly connecting the space indoor and outdoor. Meanwhile, the glass cladding of the building allows abundant natural light into most spaces of the Forest Pavilion.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

自然将映射在玻璃幕墙建筑上 Nature will be reflected on the glass cladded building ©Rungkit Charoenwat

  团队通过将聚集功能空间并引入多层景观方法,最大限度地提高了空间设计效率。人类控制的社会用途环境在一定程度上受到限制,而将焦点放在余下的自然软景观上。在自然的力量下,森林将不断成长为自然原野环境,让所有住户都沉浸在大自然中,看到繁茂的森林、多种生态系统以及当地的生物多样性,并与它们共同成长。

  The team maximized the efficiency of spatial design by clustering functional spaces and introducing multi-layering landscape approach. Human controlled environment for social uses is limited to a certain extent, while putting the spotlight on the remaining natural softscape. The forest will continue to grow into a wilderness environment under the power of nature, so that all users will be immersed with a sense of nature, seeing and growing with the thriving forest, various ecosystems and local biodiversity.

  森林馆将按照可持续场地认证(SITES)、WELL 建筑标准、绿色建筑评估体系(LEED)国际环境标准,实施一系列可持续景观设计元素。将350平方米的生物沼泽和2230平方米的生态林作为蓝绿基础设施(蓝色指水文,绿色指植被),用于收集和过滤过多的雨水和径流。铺路材料经过精心挑选以满足环境和安全设计要求。此外,所有选用的植物物种都将达到SITES可持续场地认证的设计标准,其中大部分是低维护、少用水和非入侵性物种。

  A series of sustainable landscape design elements will be installed at the Forest Pavilion following the international environmental standards of SITES, WELL, and LEED. There will be 350 square meter of bioswale and 2230 square meter of eco forest as green and blue infrastructure to collect and filter the excessive rainwater and runoff. Paving materials have been carefully selected to fulfil environmental and safety design requirements. In addition, all plants species selected will attain the design standard of SITES, with the majority of low maintenance, less water required and non-invasive species.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

一条863米长的令人愉悦的循环步道,鼓励人们在自然环境中行走。A 863m long loop of delightful circulation is provided to encourage people to walk in natural setting. ©Rungkit Charoenwat

  绿色空间和蓝色空间,包括草坪、森林、滞留池和水景,都位于森林馆大楼 100 米的步行距离内,所有普通大楼的住户都可以使用。景观设计中采用了特殊的种植设计方案。在入口处,将种植雨树作为森林馆的地标。走进内院,将选择专门的植物种类组合,创造维护需求低的森林般的环境。游客可以沿着自然步道漫步到中央森林。

  Green and blue spaces, including lawn, forest, detention pond, and water features are all located within 100 meters walking distance from the Forest Pavilion building and are accessible to all regular building occupants. Special planting design schemes have been applied in the landscape design. At the entrance area, feature Samanea saman (Jacq.) Merr. (Chamchuri tree) will be planted as the landmark of the Forest Pavilion. When moving to the inner courtyard, a mix of plant species will be specifically selected to create forest-like environment with low maintenance requirement. Visitors can enjoy strolling along the nature walkways to the central forest.

TK Studio丨泰国芳林城市森林馆

立在垂直水景之间的树干提供了视觉屏障,创造一种排他感,同时它赋予瀑布舒缓和平静的声音,并将周围的自然映射到森林馆中。The tree trunks standing among the vertical water feature provides visual barrier to create a sense of exclusivity, while it gives the soothing and calming sound of the waterfall feature and reflecting the surrounding nature into the Forest Pavilion. ©Rungkit Charoenwat

  结语

  CONCLUSION

  幸福——芳林城市项目倡导的一个简单有力的宣言,以城市森林为发展中心,亲近自然。居民与自然和谐共处,实现双赢,学习如何成为自然的一部分;并改善意识,创造一个更加美好、更加可持续的世界。

  Happiness—a simple yet powerful manifesto advocated in The Forestias project of living close to nature with urban forest at the center of the development. Residents will share mutual benefits with nature harmoniously, learning how to be part of nature and raising awareness to create a better and more sustainable world.

  森林馆是理想的生活伊甸园,展示了在天然城市森林中安全居住的简单幸福。良好的环境品质将培养出最优秀的人,最终会形成一个友善且温馨的社会,同时也是代际家庭享受生活的理想场所。

  Forest Pavilion is the ideal living sanctuary that demonstrates the simple happiness of a secured quality of dwelling within the natural urban forest. A good quality of environment will nurture the best quality of people, eventually leading to a kind and warm society, and last but not least the perfect place for intergeneration families to enjoy living in this happy development.

  项目信息

  PROJECT INFORMATION

  项目名称:芳林城市森林馆

  项目位置:泰国 北榄府

  项目面积:11,435 m²

  业主单位:木兰质量发展集团

  设计单位:TK Studio 设计事务所

  主创设计:Tawatchai Kobkaikit

  设计团队:Nantawan Sirisup,  Punyada Klinpaka, Passaporn Shompoopun

  设计周期:2018年10月-2019年11月

  建成时间:2020年8月

  Project Name: FOREST PAVILION, THE FORESTIAS

  Location: Samut Prakan Province, Thailand

  Landscape area: 11,435 m2

  Client: Magnolia Quality Development Corporation Limited (MQDC)

  Landscape Architects: TK Studio Co.,Ltd.

  Chief designer: Tawatchai Kobkaikit

  Design Team: Nantawan Sirisup, Punyada Klinpaka, Passaporn Shompoopun

  Design: 10/2018 to 11/2019

  Date of Construction: 08/2021

编辑:liqing

凡注明“风景园林网”的所有文章、项目案例等内容,版权归属本网,未经本网授权不得转载、摘编或利用其它方式使用上述作品。已经本网授权者,应在授权范围内使用,并注明“来源:风景园林网”。违反上述声明者,本网将追究其相关法律责任。

相关阅读

文旅部取消旅游规划设计资质认定

文旅部取消旅游规划设计资质认定

国务院明确要求大幅压减企业资质资格认定事项,进一步放宽市场准入限制【详细】

天津发布绿色生态屏障区造林绿化专项规划

天津发布绿色生态屏障区造林绿化专项规划

依据区域地理特征和功能总体定位为“生态优先、绿色屏障”,规划形成了“一轴、两廊、两带、三区、多组团”的空间结构。到2035年,天津市实现一级管控区林地面积20.21万亩【详细】

河北将省园博园纳入城市公园管理体系

河北将省园博园纳入城市公园管理体系

日前,河北省园林博览会组委会办公室印发《关于加强省园林博览园后续运营管理工作的通知》要求,各市要将省园博园纳入城市公园管理体系,其中作为城市公园绿地永久保留的部分纳入城市绿地系统,划定绿线,按照相关的法规【详细】

清华大学举办2021教育部风景园林教指委大会

清华大学举办2021教育部风景园林教指委大会

2021-10-25,清华大学承办2021教育部风景园林教指委大会以在线形式开幕,并举行“造园组”建立七十周年暨风景园林学一级学科设立十周年纪念。本次大会主题为“新工科·新引擎”【详细】

百度